Ráakarják bírni a Bizottság elnökét von der Leyent, Orbán kegyencei ne juthassanak EU pénzhez

Ráakarják bírni a Bizottság elnökét von der Leyent, Orbán kegyencei ne juthassanak EU pénzhez

Az EP (Európai Parlament) liberális képviselői azt kérik Ursula von der Leyen-től EB (Európai Bizottság elnöke), hogy csak szigorú átláthatósági feltételek esetén hagyják jóvá a 7 milliárd eurós magyar helyreállítási tervet.

Levelet írt Ursula von der Leyenek az Európai Parlament Újítsuk meg Európát nevű liberális frakciója. A Politico című amerikai portál brüsszeli kiadása megszerezte a dokumentumot, amelyben a politikai csoport vezetője és három tagja — köztük a momentumos Cseh Katalin — arra kérik az európai bizottsági elnököt, hogy

von der Leyen addig ne hagyja jóvá “Orbán Viktor gazdaságélénkítési tervét”, amíg a magyar kormány nem biztosít hozzáférést az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) számára a terv összes végső kedvezményezettjének listájához.

Az aláírók ugyancsak fontosnak ítélik, hogy “a súlyos pénzügyi szabálytalanságokat elkövető személyeket és szervezeteket zárják ki a pénzügyi alapból való részesedésből”.

Ezzel az olyan pályázók, mint Orbán Viktor veje, nem juthatnának az uniós alapból járó pénzügyi támogatáshoz — áll a levélben.

“Nem azt állítjuk, hogy Magyarországnak nem kellene megkapnia a méltányos részét az uniós helyreállítási alapból. De úgy gondoljuk, hogy ezeknek a pénzeknek minden magyarnak javát kellene szolgálniuk, nem csak néhány, politikai kapcsolatokkal rendelkező emberét”.

A szerzők emlékeztetnek rá, hogy az Európai Bizottság többször is hangot adott annak a véleményének, hogy Magyarországon “rendszerszintű a csalás”, “nem megfelelő a korrupcióellenes keretrendszer, és “a nyomozás valamint a büntetőeljárás kevésbé tűnik hatékonynak, mint más tagállamokban”.

“von der Leyen Elnök asszony, Ön igyekezett beutazni Európát, akinek a tervét az Ön szolgálatai kedvezően értékelték. Szeretnénk, hogy amikor Budapestre megy, úgy rázzon kezet Orbán Viktorral, hogy tudja, a cimborái nem a sajátjukat dörzsölik örömükben” — fejeződik be a levél.

Magyarország 7 milliárd euróra jogosult 2021-2024 között az Európai Unió járvány utáni helyreállításra és gazdaságélénkítésre szolgáló alapjából. A magyar hatóságok május 11-ikén nyújtották be a pénz elköltését részletező nemzeti tervet az Európai Bizottságnak, amelynek két hónapja van az elbírálásra.

A döntése július 12-ikén esedékes. A programot a brüsszeli testület értékeli, de a végső szót a tagállamok gazdasági minisztereiből álló uniós szerv mondja ki.


Jogállami eljárások: az EU Bírósága is határozottan felszólítja von der Leyen EU Bizottság elnököt itt>>>

error: Content is protected !!