Valentin nap története, idézetek társkeresőknek
Minden februárban (Február 14 -én) Szent Bálint (Valentin) emlékére nem csak szerelmesek, társkeresők ünneplik,
hanem sokszor barátok vagy családtagok is megünneplik a Valentin napot.

  Valentin nap története, valentin nap érdekességekMinden februárban (Február 14 -én) Szent Bálint (Valentin) emlékére nem csak szerelmesek, társkeresők ünneplik, hanem sokszor barátok vagy családtagok is megünneplik a Valentin napot. Ezt akár kisebb, nagyobb ‘szívet melengető’ ajándékokkal teszik, mint például csoki, ékszer, parfüm…

De nem elhanyagolandóak azok a figyelmességek, amihez nem kell sokat költenünk, mégis többet érhet. Ilyen lehet a virág, Valentin-napi emléklap, Valentin-napi képeslap, különféle köszöntők vagy Valentin napra üdvölőkártyák, amit a XIX. században kezdtek el küldeni egymásnak a valentin napot ünnepelő emberek. Valentin verseskötetek az 1700 -as években váltak divatossá. Valentin nap megünneplése hazánkban csupán Magyarországon 1990 -ben éledt fel. (Valentin napja – Szent Valentin napja)

Valentin, Ki is volt? Valentin napról még  Különböző feltevések vannak ezzel kapcsolatban, egyes történetek alapján kettő Valentin volt, akiknek a legendájából származik a Valentin nap, más forrásokban azt lehet látni, hogy három Valentin létezett. Három különböző szentet ismer Valentin és Valentinus néven a katolikus egyház, mindegyikük mártírhalált halt.

Valentin nap története itt
Valentin napi idézetek itt


Miért a társkeresők, szerelmesek napja? Már írtuk, hogy több legenda is van a valentin nappal kapcsolatban.

Összefoglaló anegdóták a Valentin napi fellángolásról:

  1. Valentin nap egyik legendája Valentin a harmadik században, Rómában papként szolgált egy római templomban. Abban az időben élt, amikor második Claudius császár rájött arra, hogy az egyedülálló férfiak sokkal jobb katonák, mint akik feleséggel és családdal rendelkeznek, ezért betiltotta a házasságkötést. Valentin felismerte a császári rendelkezés igazságtalanságát, és titokban továbbra is összeadott fiatal párokat. Amikor Claudius tudomást szerzett Valentin tevékenységéről, halálra ítélte az áruló papot.

  2. Valentin nap másik legendája Szent Valentin börtönőre lányának visszaadta látását egy üzenet kíséretében: ‘A Te Valentinod ‘

Valentin nap egyéb érdekességei Ezen a napon van Terni Bálint püspök vértanú ünnepe is, aki keresztény hitéért halt vértanú halált. Ezért emlegetik ezt a napot sokszor Bálint napként is. Valentin nap ünnepségen, aznapra olyan módon lettek párok a nők és férfiak, hogy a férfiak azokkal a nőkkel táncoltak, akiknek a nevét kihúzták egy kerámia korsóból, ahová a fiatal nők cédulákat tettek, nevükkel ellátva. Sokszor még egész évben is együtt maradtak.

error: Content is protected !!