Valentin nap történetevalentin napi versek, valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valentin legendája egy lelkészé, aki a harmadik évszázadi Rómában szolgált. Volt egy császár abban az időben, akinek a neve II. Claudius volt. Eldöntötte, hogy az egyedülálló katonák jobb katonákat képeznek ki, mint a házasok. Azt gondolta, hogy törvénytelenné nyilvánítja a fiatal katonákat abban a reményben, hogy erősebb katonai bázisa lesz.

 

valentin napi versek, valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

Valentin napi versek, Valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

Feltehetően Valentin ezt a rendeletet nem tartotta helyesnek és azt választotta, hogy titokban fiatalon megházasodik. Amikor II. Claudius császár rájött Valentin cselekedetére, halálra ítélte.

Egy másik történet szerint Valentin egy bebörtönzött férfi volt, aki beleszeretett az ő bebörtönözőjének a lányába. Mielőtt kivégezték, írt egy Valentin napi levelet, amelyet a következő szavakkal írt alá:
A Te Valentined.

Ezt ma is így használják a kártyákon.Talán mi soha sem fogjuk megtudni az igazi személyazonosságát, a történet mögött álló férfi nevét, ki Szent Valentin, pedig ez fontos dolog… Február a szeretet ünnepe, már régóta és a randevúk olyanok, mint a középkorban. Valójában a Valentin napi üdvözlőkártyák csak a második helyen vannak a kiküldésben, a karácsonyiak után.
 

 
Egy másik férfi, akire kíváncsi lehetsz, Cupid (latin cupido, vágy). Római mitológiában Cupid
Venusnak, a szeretet istennőjének, a fia. A párja a görög mitológiában Eros, a szeretet istene. Cupid-ról gyakran mondják azt, hogy olyan csintalan fiú, aki megy és a nyilaival eltalálja az isteneket és embereket azért, hogy szerelmesek legyenek.

A Valentin nap történet plusz infó

A Valentin-nap a szeretet, a szerelem ünnepe, ilyenkor az angolszász eredetű hagyomány szerint illik egymást kedves üdvözlettel, aprócska ajándékkal meglepni. Az ünnep története nem teljesen tisztázott, az egyik könyvben azt olvashatjuk, hogy két Valentin volt, kiknek történetéből egy legenda született, mások vitatják, hogy ketten lettek volna, egyes források viszont három Valentinről beszélnek.

Valentin napról más leírás szerint

valentin napi versek, valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

Valentin napi versek, Valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

Az ünnep névadója a hagyomány szerint egy hitvalló keresztény (Terni püspöke, vagy római pap) volt, aki sem ezeknek az isteneknek, sem a többinek nem volt hajlandó áldozatot bemutatni, ezért II. Claudius császár bebörtönözte Rómában. A börtönben barátságot kötött a börtönőr kislányával, akit sokat vigasztalt vaksága miatt, majd buzgó imájára visszatért a lány látása. Valentint 270. február 14-én végezték ki, vértanúságának napján üzenetet küldött a lánynak, amin “a te Valatinod” aláírás állt.

A római államegyház megalakulása után a többi pogány ünnep átalakításához hasonlóan Gelasius pápa elrendelte, hogy a pogány istenek imádása helyett Szent Valentin napját ünnepeljék. A 14. században az addig rendkívüli népszerűségre szert tett püspököt szentté is avatták. 
Legközelebb 1446-ban találkozhatunk a maihoz nagyon hasonló szokás gyakorlásával, méghozzá Angliában.

A szerelmesek megajándékozása tehát angolszász hagyományokra épül, az ifjak apró ajándékokkal, versekkel lepték meg egymást. Az egész szigeten annyira népszer? ma is a Valentin-nap, hogy idén Skócia legismertebb költői romantikus, szerelmes versikéket írtak rövid terjedelemben, ami az internetről is letölthető és sms-ben elküldhető. 

Franciaországban is divatos lett a szerelmesek napja, az ókori gyökerekhez visszatérve, a fiúk és a lányok a mai kor szimbólumává vált piros szív alakú dobozból húzták ki egymás nevét.


Az 1700-as években pedig megjelentek az első Valentin verseskötetek, Németországban pedig a speciálisan erre az alkalomra nyomtatott barátságkártyák.
A 19. századra már teljesen elterjedtté váltak az üdvözlőkártyák, amelyek díszesek és főleg romantikusak voltak. 

Nyugat-európai hiedelmek szerint a madarak is e napon párosodnak, ami a nap ősi, pogány hiedelmek szerint párosító tulajdonságához kapcsolódik, s eszerint a madarak érkezése már a várva várt tavaszt jelzi.
Magyarországon sem most jelent meg először az ünnep. Középkori naptárak és misekönyvek feljegyzései szerint már számon tartották a sokféle babonasággal, praktikával és varázslással kevert ünnepet, ami a szerelem elősegítésére vagy megtartására volt hivatott. Széles körben ismertté a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete tette 1990-ben, amikor a kongresszusi központban megrendezték az első Valentin-napot.

valentin napi versek, valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

Valentin napi versek, Valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

 

Kiderült azóta is ez a legjobb szezon nemcsak a virágboltoknak, de a legkülönfélébb, szentimentális vagy giccsbe hajló ajándékot árusító kereskedőknek is.
És persze az utazási irodáknak, hiszen ilyenkor illik Ciprusra utazni, ami a szerelem szigete, vagy Párizsba, ahol a hosszú Szajna-parton sok hölgy mond könnyes szemmel igent ezen a napon. Sokat változtak azóta a szerelmes szokások.


Catullus így írt erről az érzésről: “Gyűlölök és szeretek. Kérded tán, mért teszem én ezt. Nem tudom, érzem csak: szerteszakít ez a kín.

” Egy mai amerikai “Valentin card” szövege ennél ígéretesebb és biztatóbb:
“Ha a házasság a legjobb barátoddal kapcsol össze, az élet csupa öröm és boldogság. Boldog vagyok, hogy hozzám jöttél, kedves barátom, örök szerelmem!”


Valentin nap Magyarországon.

Valentin napját mint a szerelmesek napját Magyarországon 1990 óta ünneplik. A nálunk ismert Bálint-nap (Valentin magyarul Bálintot jelent) egy másik Bálint-történethez kapcsolódik. Nevezetesen egy németországi püspökről van szó, akiről eredetileg január 7-én volt szokás megemlékezni. Az ő alakja később összeolvadt a vértanú Valentin történetével, és
egyszerre ünnepelték meg mindkettőt: Valentin nap február 14-én.

Valentin-nap története

Magyarországon 1990-ben a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete, élén Guba Ági mester virágkötővel vezette be hazánkban a Valentin-napot, aminek egyértelmű célja a virágkultúra népszerűsítése és tavaszvárás napjainak megszépítése volt.

Az első években Valentin-napi bált és virágkiállítást rendeztek, a Váci utcában pedig középkori jelmezekbe öltözött fiatalok ekhós szekérről 4.000 primulát osztottak szét a járókelők között. Guba Ági vezényletével minden évben ünnepélyes keretek között és a sajtó érdeklődése mellett kiosztották a Szeretetcsokrot egy arra érdemes, jeles és hiteles személynek.

Bár a Valentin-nap bevezetése, elfogadtatása a virágkötők érdeme, az ajándékkereskedők is fantáziát láttak benne és a virágokat félresöpörve elözönlötték az utcákat a szív alakú lufik, párnák, kulcstartók, szívet tartó plüssállatok és a lehető legkülönbözőbb műanyag giccsek.

Minden évben újra feléled bennem a remény, hogy visszatérünk végre az ünnep eredeti értékrendjéhez és ismét a virágok játsszák majd a főszerepet február 14-én. Mert igen is szükségünk van a Valentin-napra és a virágokra! A virágok színükkel, illatukkal és szépségükkel hozzájárulnak a jó közérzethez, ajándékozásuk örömet szerez annak is, aki adja, és annak is, aki kapja.

Valentin-napi ajándékozás

A február 14-i Valentin-nap vagy Bálint-nap a szeretet és a szerelem ünnepe. Magyarországon a Valentin-nap ünneplése az 1990-es években jött divatba. Mai, gyűlölettel túlfűtött világunkban különesen fontos, hogy legyen egy kiemelt nap, amikor még inkább kimutatjuk szeretetünket, kifejezzük hálánkat. Az ünnep a lényege nem a drága ajándék, hanem a szívből jövő szeretet és figyelem. Na és mellé egy kis virág. Nem feltétlenül a rózsa, mert a Valentin-nap virágai ettől sokkal változatosabbak.

Főként a fiatalok körében népszerű a Valentin-nap, akik szívesebben vesznek plüss figurát, szívet ábrázoló tárgyakat vagy csokoládét, mint virágot. Az ünnep a lényege nem a drága ajándék, hanem aprócska, de szívből jövő figyelem. Már is mutatom, milyen legyen a Valentin-napi virág.

 

Valentin nap néhány más történetek:

valentin napi versek, valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

Valentin napi versek, Valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

Valentin római pap volt, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként halt meg i. sz. 269-ben vagy 270-ben.
Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: “Ne felejtsétek el Valentint!” és “Szeretlek benneteket!”

Egy másik történet szerint i.sz. 270-ben egy Valentin nevű katolikus pap lelkészkedett Rómában. Ebben az időben tiltotta meg II. Claudius uralkodó a fiatal férfiaknak, hogy megnősüljenek, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van.

Amilyen romantikus férfi volt Valentin, felismerte, hogy ez a döntés mennyire káros a fiatal férfiak számára és ezzel a határozattal csak nőni fog a titokban kötött házasságok száma. Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi, bebörtönözte. Valentin a börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá:

“A Te Valentined”.


valentin napi versek, valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

Valentin napi versek, Valentin napi köszöntő nőknek, Valentin története

A tudományos megközelítés szerint a rómaiak február 15-én tartották Luperkalia ünnepét. Ezt a tavasz-ünnepet Luperkusz isten tiszteletének szentelték, aki a nyájak és a termés védelmezője volt. Az emberek dalolva és táncolva könyörögtek

Luperkuszhoz, hogy megvédje a nyájaikat és vigyázzon az emberek és az állatok egészségére és termékenységére. Az ünnep éjjelén a fiatal nők belerakták a nevüket egy kerámia korsóba, a férfiak pedig húztak belőle egy-egy nevet. Az ünnepség és a táncok idejére párok lettek, sőt gyakran egész évben együtt maradtak.

Valentin nap azért van, hogy megünnepeljük egy szent emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát, amikor az emberek szerelmes üzeneteket cserélnek. Mások szerint később sokan összetévesztették a norman-francia ‘galantin’ szóval, ami szerelmest jelent. Az idők során a két hiedelem összefonódott, melynek eredményeképpen Szent Valentinre úgy emlékezünk, mint a szerelmesek védőszentjére.

Ugyan Magyarországon csak a 90-es évek elején vált népszerűvé e nap megünneplése, az angolok ezt már 1446 óta teszik.

Náluk az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek, a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. Nem meglepő tehát, hogy február 14-én szerte a világon ma is sok szerelmes megünnepli a szerelmesek napját.

 


Ajánlott: Valentin nap története, Valentin napi versek, Valentin napi érdekességek.

 

 

Valentin napi szerelmes versek>>>
Valentin napi ajándék ötletek>>>
Valentin napi versek nőknek, férfiaknak>>>
Valentin nap története>>>

Női szexis fehérneműk, női erotikus fehérneműk divatbemutató II.

2021 02. 12 FRISSÍTÉSE

error: Content is protected !!