Mikor lesz a húsvét

Mikor lesz a húsvét 2022-ban

A hamvazószerda, ezzel együtt pedig a húsvéti időszak is jóval később kezdődik, mint tavaly.

A kereszténység legfontosabb időszaka, a húsvéti ünnepkör nem egy konkrét dátumhoz kapcsolt, hanem minden évben más időpontra esik, ezért sokszor nem könnyű kiszámolni, mikor van a hamvazószerdától pünkösdvasárnapig tartó időszak.

2022-ben a húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepkör a szokásosnál később, március 2-án, szerdán kezdődik a hamvazószerdával, ami a negyvennapos nagyböjt kezdete is. Ez egyben azt is jelenti, hogy lezárul a január 6-tól tartó farsangi időszak. A nagyböjt a húsvétot megelőző nagyhéten ér véget, idén a

2022-ben húsvét vasárnap április 17-re,
2022-ben a húsvét hétfő pedig április 18-ra esik.

További fontos dátumok a húsvéti ünnepkörben

A húsvétot megelőző nagyhét a virágvasárnappal kezdődik, majd ezen a héten a húsvéti szent három nap, a nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat következik.

Nagycsütörtök az utolsó vacsorának és a papság alapításának ünnepe, valamint Jézus elfogatásának, szenvedése kezdetének emlékezete. Nagypéntek Krisztus kereszthalálának napja, 2017-től pedig munkaszüneti nap. Idén ez április 15-ére esik, ami azt jelenti, hogy egy hónappal a márciusi négynapos hosszú hétvége után áprilisban is többet pihenhetünk.

A húsvéti ünnepkör nem zárul be húsvét hétfővel: az ezt követő 7. vasárnapig, pünkösdvasárnapig tart, amikor a keresztény világ a Szentlélek kiáradását ünnepli. A pünkösdvasárnap és pünkösdhétfő szintén munkaszüneti napnak számítanak, 2022-ben ez június 5-én és június 6-án esedékes.

A húsvéti ünnepkör mozgóünnepnek számít, vagyis minden évben más napra, de megesik, hogy más hónapra is esnek a fontos dátumai. Ezeket mindig a Gergely-naptárba illesztve adják meg. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum, ami alapján minden évben meghatározzák, hogy mikor legyen. Április 17-re legközelebb 2033-ban esik majd az ünnep, amit 2044 követ.

A húsvét teljes története>>>


Alábbi linken átláthat mely ünnepek tartoznak a húsvéti ünnepi-körhöz

Húsvét, húsvéti ünnepkör – Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe itt>>>

Alábbiak kapcsolódnak a Húsvéti ünnepkörhöz

Húsvéti dátumok – Mikor van nagypéntek, nagyszombat, húsvét vasárnap


Jézus Pilátus előtt – A jelenetek pecsételték meg Jézus és emberiség történelmét